Tentoonstelling

Wij hebben gemerkt dat veel van onze patiënten buitengewone talenten hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld prachtige kunstwerken maken. Binnen het Expertisecentrum Bewegingsstoornissen Groningen willen we ons graag richten op wat mensen juist heel goed kunnen. Door de talenten van onze patiënten tentoon te stellen hopen we ook anderen te inspireren. Je talenten ontwikkelen is leuk en ook een goede manier om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Hier ziet u een aantal mooie voorbeelden van de talenten van patiënten met bewegingsstoornissen! Als u deze pagina op uw telefoon bekijkt, draai die dan horizontaal/overdwars, zodat de foto's goed uit komen.

Mocht u ook iets creatiefs, sportiefs of kunstzinnigs willen laten zien, neem dan contact met ons op. Er is ruimte genoeg.

Mijn naam is Jelle van Kleef, 28 jaar en woonachtig in Gouda. Een aantal jaren geleden kwam ik op de poli in het UMCG waar ik een afspraak had met een aantal artsen. Hoe het ter sprake kwam, dat weet ik niet meer maar ik vertelde dat ik zou exposeren met mijn schilderijen die ik maakte. Ik schilder in de stijl van Bob Ross, wat vrij veel kracht kost. Dat is een hele uitdaging, want ik heb dystonie. Veel mensen verwachten niet dat ik dit soort schilderijen maak als ik dat vertel. Eerlijk gezegd had ik dat ook niet verwacht, de eerste keer.

Het begon met dat ik heel slecht in mijn vel zat. Ik durfde nergens meer heen en op een gegeven moment waren mijn ouders ten einde raad en besloten we hulp te zoeken. Een goede vriendin sprak toen deze woorden; “Ga eens schilderen, dat kan je helpen in te zien wat er in je hoofd rondgaat”. Ik? Dat kan ik niet. “Jawel, jij kan dat!” Zij zette me voor het blok, ze had haar eigen schilderspullen meegenomen. Het duurde echt drie uur voordat ik m’n penseel op het doek durfde te zetten. Heel slecht in mijn ogen, maar m’n vriendin was heel trots. 

Ik vond dat ik mijzelf moest uit dagen, daarom schreef ik mij in voor een avondcursus Bob Ross. Ik, niet alleen ik, was achteraf verbluft van het resultaat. Dit was 2014. Daarna heb ik nog tien schilderijen geschilderd, waarvan je er hier een aantal kunt zien. Met een zo’n schilderij ben ik ongeveer 3 uur bezig. Het kost ongelofelijk veel energie, maar het resultaat is het meer dan waard. Ik had niet gedacht dat ik creativiteit in mij had en dat het mij zo erg kon helpen om mezelf meer en meer te waarderen. Het schilderen heeft mijn creativiteit in mijn aangewakkerd en ik ben nu werkzaam in de creatieve sector. Namelijk als AV-Specialist. Helaas heb ik weinig tijd meer voor mijn schilderijen, maar wellicht in de toekomst weer!

Hieronder ziet u voorbeelden van de uiteenlopende kunstprojecten van André Hinnen, die door de jaren heen allerlei verschillende objecten heeft gemaakt, ondanks zijn dystonie.

Kerk uitgevoerd in bruine chamotte klei en dak in grijze chamotte klei ongebakken. Op de rechter foto is de kerk gebakken en geglazuurd.

Kerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pizzaoven met hout gestookt, uit vermiculiet met verrijdbaar onderstel.

Pizzaoven

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kaasboer is gemaakt uit was en daarna gegoten in zink met loodverbinding.

Kaasboer